Förlovningstårta

Det har varit en fullspäckad vecka så jag har inte hunnit skriva något. Jag har tyvär inte hunnit med någon tårta förra veckan. Nu slänger jag in ett snabbt inlägg innan vi ska åka på planeringsdagar med jobbet.
 
En kompis frågade för någon månad sedan om jag kunde göra en tårta åt henne. Klart att jag gör tårtor åt mina kompisar. Jag fick först inte veta vad det skulle va för tårta bara att det skulle va choklad i.
 
Hon följde med mig för att köpa marsipan och sockerpasta och då avslöjade hon att det skulle vara en förlovningstårta. Hon skulle äntligen fria till sin flickvän.
 
Jag visste att dom skulle förlova sig någon gång, det är inte många par som passar så bra ihop som dom.
 
Hon ville ha den ganska enkel och stilren. Choklad bottnar med hallon- och chokladmousse.
 
 

Fina tårtor

Har tittat på en massa fina tårtor idag. Nu vet jag vad jag ska testa härnäst och även vad jag ska göra för tårta när jag fyller år :)
 
Nu har jag hunnit vila magen lite. Idag blev de hemmagjorda älgköttbullar med potatismos, sås och lingonsylt. Riktigt gott. Och ja, vi har fullt med älgkött och älg färs i frysen så testar lite olika saker :)
 
Idag tänkte jag lägga upp en bild på en tårta som jag fick göra när bästa Amanda fyllde 8 år. Hon älskar monster high så jag ville testa något åt det hållet. Monster high är som barbie fast dom är spöken kan man säga, för dom som inte vet. Hon fick själv välja vad hon ville ha för fyllningar så det blev en tårta med maräng, Daim mousse, chokladmousse och för att få det lite syrligt så blev det även hallonmousse. lev ganska sliskig men perfekt för barnens smak :)
 
 
De här va den första beställningen jag fick, den sprak lite och jag hade nog kunnat göra den lite bättre om jag hade gjort den nu. Men som sagt, man måste börja någonstans. Måste säga att den blev riktigt bra ändå med tanke på att jag inte gjort så många tårtor tidigare.
 
Nu ska vi sova så man orkar med fredagen, sen är det helg :)

Lastbilstårta

Fick en beställningen för några veckor sedan på en tårta till en man som kör lastbil. Jag känner honom sen tidigare och försökte komma på något passande men jag velar så mycket så jag frågade honom vad han ville ha för tårta och han skojade om lastbilar. Så vad vore egentligen bättre ä en lastbilstårta?
 
Jag hade sett några bilder på olika lastbilstårtor och kollade även runt på lastbilar. Jag tänkte att jag ger det ett försök i alla fall.
 
Det gick lite så där, inte riktigt nöjd men blev bättre än vad jag trodde att det skulle bli. Nu vet jag också vad jag ska göra annorlunda om jag någonsin ska göra en igen. Man lär av sina misstag :P
 
I den här tårtan använde jag mina favoritfyllningar, hallonmousse och chokladmousse.
 
 
 
 
Det blir inte dom bästa bilderna med min telefon, måste lära mig att fota med min kamera :)
 
 

25 års tårta

Robert fyllde 25 år i förra veckan och jag funderade och funderade på vad jag skulle göra för tårta till honom. Jag googlade lite och sen hittade jag min inspiration. De va både svårt och spännande eftersom att han inte visste vad för tårta jag skulle göra. Och vi bor tillsammans. Men när det är på en vardag så brukar jag göra det mesta på morgonen innan jobbet.
 
Så, jag började på måndagen med att göra bottnar och fyllningarna. Bottnarna blev vanliga långpannebottnar och fyllningarna fick han själv välja då han inte tycker om allt. Det blev en chokladmousse och en apelsinmousse.
 
Tisdag satte jag ihop bottnar och fyllningar så de fick sjunka ihop. Det syntes inte än vad det skulle bli.
 
Som tur är så går Robert ganska tidigt till jobbet så jag klev upp och skar till tårtan och klädde den. Jag slutade även före honom så då skyndade jag mig hem och fixade dekorationer. Precis när jag va färdig kom han hem och såg den. Jag skulle beskriva hans ansikte som ett barns ansikte på julafton :)
 
 
 

Inte den bästa bilden men jag är jättenöjd i alla fall. För dom som undrar så är det Roberts autograf som är på tårtan. 
 
Den va faktiskt kul att göra och jag hoppas att nästa blir bättre ;)
 

Portergryta

Har suttit på jobbet idag och längtat hem endast för att jag skulle laga god mat. Så det blev portergryta på älgkött med potatis. Mmmm, det är så gott. Tror att det är favoritmaten nu.
 
Jag passar även på att lägga ut receptet om någon blir sugen :)
 
4 portioner
 
500 gram älg- eller nötkött
1 flaska porter 33 cl eller annan mörk öl
0,5 dl outspädd svartvinbärssaft
0,5 dl kinesisk soja
2 st köttbuljongtärningar
5 st krossade enbär
6-10 st krossade svartpepparkorn (jag brukar ta ca 8 st, en smaksak)
1 stor gul lök i klyftor
1 tsk timjan
3-5 st stora morötter
0,5-3 dl vatten
2 dl vispgrädde
Redning av något slag, jag använder mig oftast av färdig men det går även bra att använda vetemjöl och vatten.
 
1. Koka upp öl, soja, buljongtärningar, kryddor och lök. Skär köttet i bitar.
2. Lägg köttet i det kokande spadet.
3. Sänk värmen och sjud under lock minst 60 minuter. Späd med vatten om spadet kokar bort för mycket.
4.Tillsätt grovt skivade morötter och låt sjuda ytterligare 15 minuter.
5.Sila ifrån spadet i en bunke och späd med vatten m det är för starkt (Jag tycker om när det är mycket sås så jag tillsätter alltid ganska mycket vatten, ca 2 dl). Häll tillbaka spadet i grytan och tillsätt grädde och häll i redningen.
6.Plocka ur grytbitar och morötter och lägg tillbala det i grytan. Låt koka ihop några minuter.
 
Om man vill kan man även hälla tillbaka kryddorna och löken.
 
 
Och lite svartvinbärsgelé till så blir det super.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ny blogg

Nu har jag tagit bort allt jag skrivit tidigare och börjar om :) Försöker att fixa till den men det lär ta ett tag, ha tålamod.
 
Jag kommer att skriva och lägga upp bilder på mest mat, bakning och tårtor. Mest troligt även lite ego bilder och sånt :)
 
Tänkte att jag börjar med att lägga upp min "första" tårta som inte blev så bra och det va mycket fusk på den. Man måste börja någonstans ;)
 
 
Färdiga bottnar, färdigutkavlad marsipan, färdiga dekorationer. Gjorde endast fyllningarna själv. Den tårtan gjorde jag för ett år sen.
 
Nu när jag ser den här och tänker tillbaka så inser jag hur mycket framsteg jag har gjort och fler ska det bli :)