Snart är det februari
150 g mörk choklad 70%
150 g smör (rumstemperatur)
1.5 dl strösocker
2 st äggulor
3 st ägg
3/4 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj bakformar som är 7 cm i diameter noggrant med smör. Har man inga formar kan man använda muffinsformar. Hacka choklad i bitar och smält i mikron eller över ett vatten bad. Vispa smör och strösocker pösigt. Kläck sedan i ett ägg i taget med en elvisp. Blanda i vetemjöl med en slickepott och sist vänder du i den smälta chokladen. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 10-14 min. Ta ut från ugnen och vänd formen på tallriken du ska servera på, försiktigt drar du bort bakformen.
Hallonsorbet utan glassmaskin
Till 6 portioner:
3 dl strösocker
2,5 dl klatt vatten
500 g frysta hallon
2 msk färskpressad citronsaft
1 äggvita
Gör så här:
Koka upp strösocker och vatten till en sockerlag. Låt svalna. Tina hallonen och passera hallonen. Blanda sedan i sockerlagen. Tillsätt citronsaften. Vispa äggvitan till styvt skum och blanda i. Ställ in i frysen och rör om minst en gång i halvtimmen med en gaffel.
Jag tyckte att det blev för sött så jag satt i lite mer citronsaft, Philadelphia ost och lite crème fraiche. Smaka av innan den sätts i frysen.