Snart är det februari

Tiden går så himla fort. De va nyss jul och snart fyller jag år. Gud vad kul, har flera idéer till min födelsedagstårta. Det är det perfekta tillfället att pröva på nya saker :)
 
Som jag skrivit tidigare så blev det min uppgift att göra nyårsdesserten. Jag har alltid velat testa göra chokladfondant så det fick det bli. Jag har ätit det en gång och de är nog den bästa dessert jag ätit.
 
När jag väl bestämt mig så gjorde jag först 2 tester någon dag innan så att det inte skulle bli helt fel. Dom blev ganska bra, men på nyår blev dom nästan perfekt. Till det gjorde jag en hallonsorbet och lite grädde.
 
Chokladfondant
Till 6 portioner:
 

150 g mörk choklad 70%

150 g smör (rumstemperatur)

1.5 dl strösocker

2 st äggulor

3 st ägg

3/4 dl vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj bakformar som är 7 cm i diameter noggrant med smör. Har man inga formar kan man använda muffinsformar. Hacka choklad i bitar och smält i mikron eller över ett vatten bad. Vispa smör och strösocker pösigt. Kläck sedan i ett ägg i taget med en elvisp. Blanda i vetemjöl med en slickepott och sist vänder du i den smälta chokladen. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 10-14 min. Ta ut från ugnen och vänd formen på tallriken du ska servera på, försiktigt drar du bort bakformen.

Hallonsorbet utan glassmaskin

Till 6 portioner:

3 dl strösocker

2,5 dl klatt vatten

500 g frysta hallon

2 msk färskpressad citronsaft

1 äggvita

 

Gör så här:

Koka upp strösocker och vatten till en sockerlag. Låt svalna. Tina hallonen och passera hallonen. Blanda sedan i sockerlagen. Tillsätt citronsaften. Vispa äggvitan till styvt skum och blanda i. Ställ in i frysen och rör om minst en gång i halvtimmen med en gaffel.

Jag tyckte att det blev för sött så jag satt i lite mer citronsaft, Philadelphia ost och lite crème fraiche. Smaka av innan den sätts i frysen.

 

 
Den blev riktigt bra, och för att göra den lite fin satt jag ett blad citronmeliss på toppen.
 
Hallonsorbeten är dock lite smällt på bilden eftersom jag inte tänkte igenom allting innan :P
 
Hoppas ni testar :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback