Portergryta
Har suttit på jobbet idag och längtat hem endast för att jag skulle laga god mat. Så det blev portergryta på älgkött med potatis. Mmmm, det är så gott. Tror att det är favoritmaten nu.
Jag passar även på att lägga ut receptet om någon blir sugen :)
4 portioner
500 gram älg- eller nötkött
1 flaska porter 33 cl eller annan mörk öl
0,5 dl outspädd svartvinbärssaft
0,5 dl kinesisk soja
2 st köttbuljongtärningar
5 st krossade enbär
6-10 st krossade svartpepparkorn (jag brukar ta ca 8 st, en smaksak)
1 stor gul lök i klyftor
1 tsk timjan
3-5 st stora morötter
0,5-3 dl vatten
2 dl vispgrädde
Redning av något slag, jag använder mig oftast av färdig men det går även bra att använda vetemjöl och vatten.
1. Koka upp öl, soja, buljongtärningar, kryddor och lök. Skär köttet i bitar.
2. Lägg köttet i det kokande spadet.
3. Sänk värmen och sjud under lock minst 60 minuter. Späd med vatten om spadet kokar bort för mycket.
4.Tillsätt grovt skivade morötter och låt sjuda ytterligare 15 minuter.
5.Sila ifrån spadet i en bunke och späd med vatten m det är för starkt (Jag tycker om när det är mycket sås så jag tillsätter alltid ganska mycket vatten, ca 2 dl). Häll tillbaka spadet i grytan och tillsätt grädde och häll i redningen.
6.Plocka ur grytbitar och morötter och lägg tillbala det i grytan. Låt koka ihop några minuter.
Om man vill kan man även hälla tillbaka kryddorna och löken.
Och lite svartvinbärsgelé till så blir det super.
Kommentarer
Trackback